BYD Seal

We zijn er bijna

Het nieuwe merk "BYD" (Build Your Dreams) begint direct met meerdere modellen. De meeste daarvan zijn SUV's en crossovers, want daar is de meeste vraag naar. Toch biedt BYD ook een traditionele, lage sedan aan. Het blijkt dat dit veruit het fijnste model is van het nieuwe merk. Lees waarom...

Autotest | BYD Seal We zijn er bijna

De Seal is een elektrisch aangedreven sedan van BYD. Het nieuwe platform en de lage bouw geven de Seal een veel beter weggedrag dan de voorgaande modellen van BYD. Traag laden, luide airco.

Plus

  • prima weggedrag
  • grote actieradius
  • vlot en zuinig

Min

  • wel de prijs, maar niet de kwaliteiten van de gevestigde orde
  • traag opladen bij snellader
  • airconditioning stop nooit

Conclusie

Er is geen twijfel mogelijk: de Seal is het best rijdende model van BYD tot nu toe. Dat is op de eerste plaats te danken aan het koetswerk: dit is geen SUV, maar een sedan en dat resulteert als vanzelf in meer stabiliteit en een lager verbruik. Dat laatste draagt weer bij aan een zeer grote actieradius, waardoor het zorgeloos reizen is met de Seal.

Toch is er ook de nodige kritiek. Het comfort wordt verstoord door een klimaatcontrolesysteem dat een heel eigen idee heeft van temperaturen en onophoudelijk blijft loeien. De adaptieve cruise-control corrigeert de kleinste oneffenheid in het wegdek met remmen en "gasgeven" en ook dat bevordert het comfort niet. Het grootste bezwaar is het trage snelladen, waarmee de bruikbaarheid van de Seal echt wordt beperkt.

Toch is de algemene indruk zeer positief. Met het nieuwe platform laat BYD zien dat het luistert naar kritiek en snel leert. Daarbij zijn veel van de bovengenoemde bezwaren met software-updates op te lossen. Kortom: we zijn er bijna!